Zaragoza´s Main Court extension
       
     
 How do four hundred years old buildings grow? They stop being old to become venerable, nostalgia as an attitude to refer to them must be replaced by respect as an intervention tool. How to preserve, develop and make spongier such a strengthened program? Make lighter the weight of the programs which densify themselves over time and uncontrolled growth. It's not osteoporosis, is the necessary lightness that rejuvenation gives.  We consider the expand of the current High Court of Justice of Aragón building, located in the Palace of Los Luna, with the location of the Provincial Courts of Zaragoza at the back plot, in the block which is completed with the building of Blasco´s Printing workshop. It is a joint intervention, the rejuvenated and strengthened Justice of Aragon, whose history is reflected in the palace of the former Viceroy of Aragon and projecting into the future in this new location.   
       
     
 Strict urban planning conditions in this plot defined a preconceived building, and the intervention had a place within a maximum volume at which get in with skill, a huge inherited gown to make any adjustments or retouching to fit our body. Between the two buildings there is an entrance with setback in the new street which separates them to capture and put in the public plane of the Galo Ponte and Coso Streets, and rises strongly, showing this new presence, raising a light and vivid plinth as a facade, which -at ground level- surrounds all the plot showing the interior of the building in a clear way, again. A plinth which being similar to the current decorated with green and white glazed ceramic surrounding the outside of the courtyard in the High Court of Justice, will become a public and a collective image.
       
     
sergio_sebastián_audiencia_02.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_03.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_04.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_05.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_06.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_07.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_08.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_09.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_10.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_11.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_12.jpg
       
     
Zaragoza´s Main Court extension
       
     
Zaragoza´s Main Court extension

Location: Galo Ponte St. Zaragoza

Year: 2008-2013

Area: 5500 sqm

Original Idea - Master Project: Sergio Sebastian - Luis Faci - Alejandro Rincón

Development of project and building process: Idom , Typsa

Promoter: Government of Aragon

Builder: Dragados 

 How do four hundred years old buildings grow? They stop being old to become venerable, nostalgia as an attitude to refer to them must be replaced by respect as an intervention tool. How to preserve, develop and make spongier such a strengthened program? Make lighter the weight of the programs which densify themselves over time and uncontrolled growth. It's not osteoporosis, is the necessary lightness that rejuvenation gives.  We consider the expand of the current High Court of Justice of Aragón building, located in the Palace of Los Luna, with the location of the Provincial Courts of Zaragoza at the back plot, in the block which is completed with the building of Blasco´s Printing workshop. It is a joint intervention, the rejuvenated and strengthened Justice of Aragon, whose history is reflected in the palace of the former Viceroy of Aragon and projecting into the future in this new location.   
       
     

How do four hundred years old buildings grow?
They stop being old to become venerable, nostalgia as an attitude to refer to them must be replaced by respect as an intervention tool. How to preserve, develop and make spongier such a strengthened program? Make lighter the weight of the programs which densify themselves over time and uncontrolled growth. It's not osteoporosis, is the necessary lightness that rejuvenation gives.

We consider the expand of the current High Court of Justice of Aragón building, located in the Palace of Los Luna, with the location of the Provincial Courts of Zaragoza at the back plot, in the block which is completed with the building of Blasco´s Printing workshop. It is a joint intervention, the rejuvenated and strengthened Justice of Aragon, whose history is reflected in the palace of the former Viceroy of Aragon and projecting into the future in this new location.

 

 Strict urban planning conditions in this plot defined a preconceived building, and the intervention had a place within a maximum volume at which get in with skill, a huge inherited gown to make any adjustments or retouching to fit our body. Between the two buildings there is an entrance with setback in the new street which separates them to capture and put in the public plane of the Galo Ponte and Coso Streets, and rises strongly, showing this new presence, raising a light and vivid plinth as a facade, which -at ground level- surrounds all the plot showing the interior of the building in a clear way, again. A plinth which being similar to the current decorated with green and white glazed ceramic surrounding the outside of the courtyard in the High Court of Justice, will become a public and a collective image.
       
     

Strict urban planning conditions in this plot defined a preconceived building, and the intervention had a place within a maximum volume at which get in with skill, a huge inherited gown to make any adjustments or retouching to fit our body. Between the two buildings there is an entrance with setback in the new street which separates them to capture and put in the public plane of the Galo Ponte and Coso Streets, and rises strongly, showing this new presence, raising a light and vivid plinth as a facade, which -at ground level- surrounds all the plot showing the interior of the building in a clear way, again. A plinth which being similar to the current decorated with green and white glazed ceramic surrounding the outside of the courtyard in the High Court of Justice, will become a public and a collective image.

sergio_sebastián_audiencia_02.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_03.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_04.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_05.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_06.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_07.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_08.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_09.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_10.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_11.jpg
       
     
sergio_sebastián_audiencia_12.jpg